Botoks zehirlenmesinde artış
ZAYIFLAMAK amacıyla yaptıkları mide botoksu sonrası ağır bakımda yatan hatta hayatını kaybeden hastalarda gündeme gelen “botulismus” yani botoks zehirlenmelerinde artış var. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Başhekimi Doç. Serkan Demir, “20 yıllık meslek hayatımda son 1,5 yılda gördüğüm kadar çok botoks zehirlenmesi vakası görmedim. hekim olmayan ve botox sertifikası olmayan kişilere yaptırılmalıdır.Asla vasıfsız ellere yapılmamalıdır.Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler ile yapılmalıdır” dedi.
Son aylarda kilo vermek amacıyla mide botoksu yaptıran, ağır bakım gören hatta hayatını kaybeden hastalarda gündeme gelen “botulismus” yani botoks zehirlenmesi de botoks sonrası gelişebiliyor. kozmetik amaçlı, özellikle yaz aylarında terleme, kırışık giderme veya diğer amaçlar için. Bunun en büyük sebebi ya kaçak botoks kullanımı ya da güzellik merkezleri hatta kuaför salonları gibi doktor dışı uygulamaların artmasıdır. Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Şefi Doç. Serkan Demir, son 1,5 yılda 7 hastayı botoks zehirlenmesi nedeniyle hastaneye yatırdıklarını, bunlardan ikisinin mide botoksu, kalça kaslarında terleme veya diğer kozmetik nedenlerle botoks yaptıran hastalar olduğunu söyledi. Doç. Demir, “Botulismus nörolojik acillerin başında geliyor. 20 yıllık meslek hayatımda son 1,5 yılda gördüğüm kadar çok botoks zehirlenmesi vakası görmedim. Bu artışın bundan kaynaklandığını düşünüyorum.” doktor olmayan ve botoks sertifikası olmayan kişiler tarafından yapılıyor olması.Asla ehil ellerde yapılmaması gerekir.klinik ortamında, sertifikalı hekim tarafından ve yetkili hekimin onayladığı ürünlerle yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı.”
“ANTİDOBE VERMEK ZORUNDA KALDIK”
Doç. Demir, “Özellikle yaz aylarında aşırı terlemeden rahatsız olanlarda ‘Botulinum toksini’ yani botoks uygulaması artıyor. Aslında botoks bir tedavi yöntemi. Botoks şaşılıkta, Diş sıkma dediğimiz rahatsızlık, çok fazla tükürük (tükürük bezleri) üreten hastalıklarda.Bunun dışında kozmetik alanında kırışıklık tedavisi gibi kullanıldığını hepimiz biliyoruz.Son zamanlarda botoks uygulamalarına bağlı zehirlenme vakaları sıkça görülmektedir. Kliniğimizde son 1,5 yılda 7 hasta bu nedenle yattı.Yakından takip ettik.Bazılarına botulinum toksin panzehiri gibi antitoksin tedavileri de uyguladık” dedi.
“ZEHİRLENME DOZAJ İÇERİSİNDE DE GÖRÜLEBİLİR”
Botoks zehirlenmesinin nörolojik acillerin başında geldiğini vurgulayan Doç. Demir, “İlerleyici kas güçsüzlüğü ile birlikte solunum kaslarının felç olmasına ve ölüme yol açabilecek bir tabloya yol açabiliyor. Bu nedenle bu kadar değerli bir tedavi, bu kadar değerli bir toksin uygulamasının aşağıda olan yerlere yapılmaması gerekiyor.” Beceriksiz ellere bu uygulamaları yaptırırsanız yan etki ile karşılaşmayabilirsiniz.Botoks uygulaması ile ilgili gibi duruyor.Kozmetik amaçlı botoks uygulamaları sadece kırışıklıklar için değil aynı zamanda kırışıklıklar için de birçok durumda kullanılmaktadır. koltuk altı terlemesi, el terlemesi Gördüğümüz vakalarda bunların bir kısmının doza bağlı olmakla birlikte bazı vakalarda doza bağlı olmadığını da gördük.Bu olayların bir kısmı mide botoksu. bazı kişiler tarafından kilo verme yöntemi olarak öne sürülen, herhangi bir tanısal tedavi rehberinde yer almayan ve onayı olmayan bu tedavi yöntemini kullanmış, bazılarının yoğun bakım takibi gerektirdiğini ve bu hastalardan bazılarının da hasta olduğunu öğrendik. maalesef öldü.”
“ÜRÜNÜN KÖKENİNE VE ONAYLI OLUP OLMADIĞINA BAKIN”
Botox kullanımının artması nedeniyle piyasada çok fazla ürün olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, botoks yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: “Piyasada botulinum toksini içeren birçok ürün var, bunların bir kısmı Amerika, bir kısmı Kore, bir kısmı da İran menşeili. Uygulamayı yaptıracaksanız bu kişinin sertifikalı ellerde uzmanlarına yaptırmanızı tavsiye ederiz.Farklı sebeplerle botoks uygulaması yaptıracaksanız mutlaka hangi işin uygulandığı hekimlerden bilgi almaları gerekmektedir. •FDA veya EMA onaylı veya Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin kullanılıp kullanılmadığını mutlaka sorgulamalıdırlar.Onaylı ürünler kullanılıyorsa çok fazla korkmaya gerek yoktur.Bu işin uzmanı sertifikalı kişi ise yan etki görülme oranı çok düşük olabilir.”
“KAS HASTALIĞI VE SOLUNUM YETMEZLİĞİ OLANLAR ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
Botoks uygulamalarının kozmetik amaçlı dahi olsa bazen altta yatan bazı (uyuyan) nörolojik hastalıkları tetikleyebildiğini veya taklit edebildiğini kaydeden Doç. Demir sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı kas hastalıkları olan kişiler, solunum yetmezliği olanlar bu tarz uygulamaları yaptırırken çok dikkatli olmalıdır. Myestenia Gravis, Lambert Eaton Myasthenic Syndrome (kas zayıflığı) gibi nadir görülen bazı nörolojik hastalıklar vardır. Şiddetle tavsiye ediyoruz.Çok düşük doz botoks uygulaması sonrasında çok şiddetli botulismus tabloları gelişirse bu hastalıklardan birinin olup olmadığı da araştırılabilir.Botulismus yani botoks zehirlenmesinin bulgularından da bahsedilmelidir. Botulismus var.Çift görme, göz kapaklarının düşmesi, ağız kuruluğu, boyun kaslarının inkontinansı, idrar kaçırma gibi yaygın kas güçsüzlüğü şeklinde görülür.Botoks uygulaması sonrasında bu şikayetler ortaya çıkarsa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. “